زندگی من کجاست

افزایش فعالیت گروه های مسلح در شمال افغانستان وضیعت را پیچیده ساخته است

در حالی که حکومت افغانستان و متحدین جهانی وی در جنوب افغانستان با طالبان در مقابله قرار دارند، در شمال افغانستان افزایش فعالیت گروه های مسلح وضیعت را پیچیده ساخته، تهدید های تازه را ایجاد کرده است.

در این اواخر علایمی مشاهده می شود که نهضت اسلامی ازبکستان IMU در شمال افغانستان فعالیت را بیشتر ساخته، به مقصد پیدا کردن جای فرار از کشورهای آسیای میانه در این مناطق افغانستان بی امنی ایجاد می کند.

در مورد مرکز خبری رادیو آزادی گزارش می دهد:

هفته گذشته طی عملیات در ولایت کندز قوای افغان و بین المللی سعی کردند، یک رهبر مهم نهضت اسلامی ازبکستان را دستگیر کنند. گرچه آن ها به این کار موفق نشدند، ولی دست خالی هم باقی نماندند.

آن ها در این عملیات دو تن از طالبان مسلح را کشته، دو عضو نهضت اسلامی ازبکستان را دستگیر کردند.
قوای افغان و بین المللی می گویند چنین علایم وجود دارد که گروه های افراطی آسیای میانه اکنون در شمال افغانستان که تا حال منطقه نسبتاً امن به شمار می رفت ، ریشه دوانیده اند.

تحلیل گران در دو سال گذشته مسوولیت بی امنی در شمال افغانستان را به دوش نهضت اسلامی ازبکستان می اندازند. می گویند این نهضت حضور شان را در شمال افغانستان تقویت کرده است، تا از یکسو در مسیر راه های اکمالاتی قوای ناتو در افغانستان که از شمال این کشور می گذرد، مشکلات ایجاد کند، از سوی دیگراز این منطقه حملات را در دو طرف سرحدات افغانستان با آسیای میانه تنظیم کند.
معاون مشاور امنیت ملی رییس جمهور کرزی، شیدا محمد ابدالی در رابطه با حضور نهضت اسلامی ازبکستان در شمال افغانستان می گوید که این گروه از شمال افغانستان به حیث تخته خیز به کشورهای شمالی افغانستان استفاده می کند و حکومت افغانستان در این مورد نگران است
آقای ابدالی می گوید:
«مساله نهضت اسلامی ازبکستان یک واقعیت است و یکی از علت های ایجاد بی امنیتی در شمال به شمار می رود. ما اکنون در تلاش جمع آوری معلومات بیشتر در مورد آن ها می باشیم تا واضح شود که مشکل تنها از سوی نهضت اسلامی ازبکستان ظهور می کند و یا گروه های دیگر مانند القاعده نیز در آن دخیل می باشند.»

ارتباط نهضت اسلامی ازبکستان با گروه طالبان از دههء 1990 منشاء می گیرد. بعضی از مقامات سابق طالبان می گویند که طالبان در آن وقت در پاسخ به حمایت عبدالرشید دوستم از سوی ازبکستان به افراد مسلح آسیای مرکزی پناه دادند و دوستی آن ها تا امروز هم ادامه ادامه دارد.
امروز روابط طالبان با این گروه بیشتر شکل رمزی را دارد. این رابطه با IMU که بیشتر مسلمانان سنی مذهب آسیای میانه در آن عضویت دارند، موقف طالبان را در بین ازبک ها، تاجک ها ، ترکمن ها و دیگر جوامع غیر پشتون قوی تر می سازد.

نهضت اسلامی ازبکستان اکنون بیشتر به شکل یک مثلث در سه ولایت کندز و تخار که با تاجکستان همسرحد می باشند و در ولایت بغلان تمرکز دارد.

اسدالله ولوالجی صاحب منصب سابق اردو افغانستان که در انتخابات ولسی جرگه هم کاندید بود می گوید:
«افراد نهضت اسلامی ازبکستان از سه منطقه در کندز فعالیت می کنند.»

به گفتهء آقای ولوالجی نهضت اسلامی ازبکستان که روابط نزدیک را با القاعده بر قرار کرده، ممکن است از قرارگاه های آن ها در مناطق قباییلی داخل قلمرو پاکستان، به ولایات دیگر افغانستان نیز رخنه کند.

معین مرستیال سابق عضو ولسی جرگه از ولایت کندز می گوید که نهضت اسلامی ازبکستان همراه با طالبان افغان و پاکستانی جز یک حرکت بزرگ تر جهادی می باشند که در شمال افغانستان به شکل واضحانه فعالیت دارند. وی می گوید:
«در کندز ترکمن ها ازبک ها و تاجک ها که از کشورهای آسیای میانه آمده اند، بود و باش دارند. مردم محل در نقاط دور دست آن ها را می بینند. هیچ کس نمی داند که این افراد از سوی کی حمایت می شوند و مردم محل به آن ها سر پناه و نان می دهند. کسانی که از میزبانی آن ها رو بر می گردانند، تحت فشار طالبان به همکاری مجبور می شوند و آن ها عشر نیز جمع آوری می کنند.»

عضو ولسی جرگهء افغانستان از ولایت بدخشان خانم فوزیه کوفی هم با این نظر موافق است. وی می گوید که در شمال افغانستان وهابی ها، سلفی ها و فرقه های سنی تحت حمایت عربستان سعودی ریشهء عمیق دوانیده اند، مخصوصاً در جا های که حزب اسلامی حضور قابل لمس دارد. او همچنان به تجارت مواد مخدر که از افغانستان به آن سوی سرحدات رفته و بالاخره به روسیه و اروپا هم می رسد اشاره کرده، اظهار می دارد که تجارت مواد مخدر مانند یک بانک برای فعالیت تندروان در این منطقه می باشد.
خانم کوفی می گوید:
«بدون شک طالبان و القاعده می خواهند در شمال نفوذ کنند، زیرا از آن جا رفتن به کشورهای آسیای میانه از جمله به تاجکستان و ازبکستان آسان می باشد. و از این طریق آن ها می توانند به روسیه نیز رخنه کنند. دوم به نظر من موضوع گرسنگی و نبودن سیستم اداری سالم هم مطرح می باشد.«

به گفتهء خانم فوزیه کوفی مدارس افراط گرا در بدخشان که با تندروان در پاکستان ارتباط دارند، تبلیغات را برای برگشت طالبان به قدرت آغاز کرده اند. به گفته او این جنگ ایده یالوژیک که نمونهء آن در آسیای میانه و جنوب آسیا مشاهده می شود، در شمال افغانستان هم توسعه پیدا کرده است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر