اداره توسعه بین المللی بریتانیا (دی اف آی دی) روز چهار شنبه، نهم مارچ گفت که پرداخت این مبلغ به دلیل نبود برنامه حمایتی صندوق بین المللی پول به تعویق میافتد. حمایت صندوق بین المللی پول در واقع عنصر حیاتی برای بسیاری از کشورها و موسسات کمک دهنده به افغانستان میباشد.
یک تیم بررسی صندوق بین المللی پول ماه گذشته ارزیابی وحشتناکی را به دیپلماتها تحویل داد که در آن دست داشتن دولت افغانستان در فساد و رسوایی بانکی بزرگترین بانک خصوصی افغانستان، ذکر شده است. این دستکاری دولت افغانستان باعث شد که صدها میلیون دالر به دلیل تقلب، سوء مدیریت و قرضههای نامناسب در معرض خطر قرار بگیرند.
ناتوانی دولت افغانستان در حل جدی بحران کابل بانک ممکن است به ترک حمایت صندوق بین المللی پول از افغانستان منجر شود تا کمک دهندههای اصلی، در مورد کمک هایشان به افغانستان تجدید نظر کنند.
صندوق بین المللی پول، از ماه سپتامبر سال گذشته هنگامی که بحران کابل بناک ظاهر شد، حمایت خود از افغانستان را مورد بازنگری قرار داده است. بخش اجرایی صندوق بین المللی پول در حال ارزیابی گزارشی است که تیم بررسی این سازمان در طول یازده روز در ماه گذشته تهیه کرده است.
اداره توسعه بین المللی بریتانیا در بیانیه خود گفته است که پرداخت پول در سال جدید مالی به "صندوق اعتبار بازسازی افغانستان" (ای آر تی اف) که ماشین اصلی کمکها میباشد، به دلیل نبود حمایت صندوق بین المللی پول، تاخیر خواهد داشت.
دولت افغانستان و صندوق بین المللی پول در مورد حل بحران کابل نانک اختلاف نظر دارند
این اداره همچنین اصرار ورزیده است تا صندوق بین المللی پول و دولت افغانستان «هرچه زودتر بر راهی برای پیشبرد امور موافقت کنند».
"صندوق اعتبار بازسازی افغانستان" از سوی بانک جهانی اداره میشود و از سال 2002 تاکنون بیش از چهار میلیارد دالر به افغانستان داده است.
کمک کشورها و موسسات کمک دهنده، در بسیاری از موارد و در سطوح مختلف بر حمایت صندوق بین المللی پول استوار میباشد. کشورها و موسسات کمک دهنده تقریبا 70 درصد بودجه دولت افغانستان را تامین میکنند.
فساد
دولت بریتانیا پرداخت 85 میلیون پوند به دولت افغانستان را در سال جدید مالی که باید تا 31 مارچ پرداخته میشد، به تاخیر انداخته است. حتا اگر کمک دولت بریتانیا سرانجام به "صندوق اعتبار بازسازی افغانستان" پرداخت شود، این تاخیر هشداری به دولت افغانستان و شخص حامد کرزی رییس جمهور افغانستان میباشد که مدت طولانی گرفتار اتهامات فساد اطرافیانش میباشد.
صندوق بین المللی پول هنگامی که بحران کابل بناک ظاهر شد، حمایت خود از افغانستان را مورد بازنگری قرار داده است
در بیانیه اداره توسعه بین المللی بریتانیا آمده است که "برنامه صندوق بین المللی پول به عنوان یک شاخص اقتصادی و مدیریت مالی، توسط کمک دهندهها استفاده میشود تا مطمین شوند که گامهای اساسی برای کمکهای عمومی برداشته شده است».
رسوایی مالی کابل نانک که کم از کم 579 میلیون دالر را با خطر مواجه کرد، مشکل دیگری است که به مشکلات افغانستان افزوده شده است.
هزاران خرده سرمایه گذار، مشتریان اصلی کابل بانک در افغانستان، یکی از فقیرترین کشورهای جهان میباشند. این بانک همچنین معاش حدود 300 هزار کارمند و نیروی امنیتی افغانستان را که مبلغ حدود 100 میلیون دالر در هر ماه میباشد، در نزد خود دارد.
دولت افغانستان و صندوق بین المللی پول در مورد حل بحران کابل نانک اختلاف نظر دارند. صندوق بین المللی پول حمایت یک باره از کابل بانک را برای جلوگیری از ضرر پیشنهاد میکند، در حالی که دولت افغانستان توانبخشی تدریجی کابل بانک و فروش آن را پس از دو یا سه سال پیشنهاد میکند.
تصمیم صندوق بین المللی پول مبنی بر عدم بازنگری حمایت خود، میتواند عواقب سیاسی بزرگی داشته باشد. بین سه نفر از مسوولین و شرکای کابل بانک که زیر تحقیق میباشند، محمد حسین، برادر معاون اول رییس جمهور، محمد قسیم فهیم نیز شامل است.
یکی دیگر از شرکای اصلی کابل بانک، محمود کرزی، برادر حامد کرزی میباشد که حدود هفت درصد از بانک را سهیم است؛ اما او زیر تحقیق و تفحص نمیباشد.
بانک مرکزی افغانستان، در ماه سپتمبر سال گذشته، کابل بانک را تحویل گرفت و گفته میشود که این بانک اکنون وضعیت باثباتی دارد.
رویترز / عاصف حسینی
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر