زندگی من کجاست

گزارش تکاندهنده کمیسیون حقوق بشر از قتل‌های ناموسی در افغانستان

یک زن زندانی به همراه طفل 11 ماهه اش در زندان زنان مزارشریف - اکتبر 2010فغانستان
یک تحقیق جدید کمیسیون مستقل حقوق بشر نشان می دهد که در مدت یک سال و دو ماه 406 قضیه قتل ناموسی و تجاوز جنسی در افغانستان ثبت شده اند. تصور می شود که آمار واقعی بسیار بیشتر از یافته های این پژوهش باشد. (عکس: آرشیف)
سیما سمر، رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان روز یکشنبه (19 جوزا / 9 جون) در یک کنفرانس خبری در کابل گفت هدف از تحقیق پیرامون قتل های ناموسی و تجاوز جنسی، رسیدگی به این قضایا و بازتوانی قربانی ها در جامعه می باشد.
رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر گفت: "دلیل راه اندازی این تحقیق رسیدگی به این قضایا است و همچنین بعد از این که این زنان قربانی تجاوز یا قتل های ناموسی می شوند، وضعیت آن ها از نگاه اجتماعی و روانی چگونه است".
این پژوهش در طول سال 1391 و دو ماه نخست سال 1392 انجام شده است. اما مسوولان کمیسیون حقوق بشر می گویند تنها قضایایی در این تحقیق بررسی شده اند که در این کمیسیون ثبت شده اند.
زنگ خطر
تظاهرات زنان در اعتراض به رد قانون محو خشونت علیه زنان توسط محافظه کاران پارلمان افغانستان تظاهرات زنان در اعتراض به رد قانون محو خشونت علیه زنان توسط محافظه کاران پارلمان افغانستان
ثریا صبحرنگ، مسوول بخش انکشاف و حمایت از حقوق زنان در کمیسیون حقوق بشر گفت این گزارش زنگ خطر را در وجدان های بیدار به صدا می آورد. او گفت: "همیشه گفته می شود که افغانستان سرزمین قهرمانان و دلاوران است، اما هیچگاه از روی دیگر سکه صحبت نمی شود؛ و از این انکار می شود که افغانستان سرزمین زنان و دختران رنج دیده، ستم کشیده، به حاشیه کشیده شده و سوختانده شده هم است".
براساس این تحقیق کمیسیون حقوق بشر، در بیش از یک سال گذشته 243 مورد قتل ناموسی و 163 مورد تجاوز جنسی در افغانستان ثبت شده اند. مسوولان کمیسیون حقوق بشر می گویند به دلیل حساسیت های شدید، بیشتر این قضایا ثبت نمی شوند.
این تحقیق نشان می دهد که حدود 4 درصد قربانی های تجاوز به قتل رسیده اند. تحقیق فاش کرده که وابستگان زنان قربانی پیگیری قضیه را «شرم و ننگ» دانسته و قربانیان را کشته اند.
پانزده درصد از این تعداد زنان، به دلیل فرار از منزل به قتل رسیده اند. در حالی که فرار از منزل در قوانین افغانستان جرم نیست.
خانم صبحرنگ گفت که 3.8 درصد زنان به دلیل تن ندادن به ازدواج های اجباری به قتل رسیده اند. او یکی از نمونه ها را چنین بازگو کرد: "یک دختر 13 ساله به دلیل این که نخواسته با یک مرد 50 ساله ازدواج کند، به کمیسیون حقوق بشر و ریاست امور زنان مراجعه کرد؛ [اما] او سپس به خانواده اش تحویل داده شد، برادرش با تبر گردنش را قطع کرد".
براساس این تحقیق، 11.9 درصد زنان به دلیل ابراز علاقه به کسی که خلاف علاقه خانواده می خواستند با او عروسی کنند، به قتل رسیدند. 57 درصد زنان قربانی از ارایه جزییات درباره چگونگی ارتباط جنسی سر باز زده اند.
آمار تجاوزات جنسی نشان می دهد که این زنان 17 درصد از سوی اقارب، 10 درصد از سوی همسایه ها، 4 درصد از سوی پدر، 2 درصد توسط برادر، 1 درصد توسط کاکا و 1 درصد دیگر از سوی وکیل عقد نکاح، مورد تجاوز قرار گرفته اند.
مسوولان کمیسیون حقوق بشر می گویند به دلیل حساسیت موضوع «با بسیار مشکل» توانسته اند 127 قضیه قتل های ناموسی و تجاوز جنسی را مستند بسازند.
در این پژوهش از دولت افغانستان خواسته شده است تا به چنین قضایا براساس قانون رفتار شود؛ محاکم خانوادگی در ولایات ایجاد شوند و برای مرتکبان جرم جزا تعیین گردد.
© 2013 Deutsche Welle

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر